ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου, Δρ Δημήτρη Κατσαρό πραγματοποίησε, σήμερα το πρωί, ο Διοικητής του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεχνικού Πατρών, Ταξίαρχος Γεώργιος Αλεξίου. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και οι δυνατότητες στενότερης συνεργασίας για την υλοποίηση κοινών δράσεων στους τομείς του περιβάλλοντος και των νέων τεχνολογιών.
 Σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με τίτλο «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σαν πολλαπλασιαστής ανθεκτικότητας και βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης. -  Ο ρόλος των ΟΤΑ στην χάραξη και εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών περιφερειακής ανάπτυξης, τη δημιουργία ανθεκτικών υποδομών και δικτύων και τη διαχείριση φυσικών πόρων», συμμετείχε, σήμερα το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου Δρ Δημήτρης Κατσαρός, στο πλαίσιο του 12ου Περιφερειακού Συνεδρίου Ανάπτυξης, που διοργάνωσε η εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ και το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Ο κ. Κατσαρός, ανέλυσε το ρόλο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ως βασικό πυλώνα του κράτους, για την προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς επίσης και τον εποπτικό χαρακτήρα της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, σε ότι αφορά στην αδειοδότηση των αναπτυξιακών έργων των Περιφερειών και των Δήμων. Ιδιαίτερη σημασία έδωσε ο Γενικός Γραμματέας στη συνέργεια όλων των φορέων για τον κοινό στόχο του σχεδιασμού και της υλοποίησης των έργων και των δράσεων του ΕΣΠΑ, με έμφαση στην ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα.
Η ανακοίνωση της Δ/νσης Υδάτων Δυτικής Ελλάδας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου με θέμα "Αναθεώρηση του δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων των ακτών κολύμβησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έτους 2024" είναι διαθέσιμη ως συνημμένο έγγραφο στην παρούσα ανακοίνωση.
Σε ειδική εκδήλωση - παράσταση, με τίτλο «Eφωνάξαν ως τ' αστέρια του Ιονίου τα νησιά...» που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, στη Βουλή των Ελλήνων, με αφορμή τη συμπλήρωση 160 χρόνων από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα (1864 - 2024) και 130 χρόνων από την Ίδρυσή του Ωδείου Κέρκυρας (1894 - 2024), παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου, Δρ Δημήτρης Κατσαρός. Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας, παρουσία των Βουλευτών Κερκύρας Στέφανου Γκίκα, Αλέξανδρου Αυλωνίτη και πλήθους προσκεκλημένων, ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι: «Τα Επτάνησα είναι ίσως το μόνο μέρος της Ελλάδας που δεν κατέστη ποτέ μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας , αλλά αντιθέτως διατηρούσε ιδιαίτερες σχέσεις με την Δυτική Ευρώπη . Αυτό βεβαίως δεν ικανοποιούσε το φιλελεύθερο πνεύμα των Επτανησίων και μετά από συνεχείς πιέσεις και διπλωματικό αγώνα η Βασίλισσα Βικτωρία συμφώνησε στην ένωση τους με το Ελληνικό κράτος. Όπως, άλλωστε, έγραψε ο πρόξενος της Ελλάδος Ν. Βιτάλης «η μήτηρ Ελλάς εις τον κόλπον αυτής αποδέχεται τας επτά αυτής θυγατέρας».  Σήμερα λοιπόν που τιμάμε τα 160 χρόνια από την ένωση αισθανόμαστε ευγνώμονες προς όλους όσους πίστεψαν και αγωνίστηκαν για αυτή. Αποτελούν παράδειγμα για μας και ταυτόχρονα οδηγός, ώστε όλοι μας, ο καθένας από την θέση του, να εργαζόμαστε άοκνα για την βελτίωση του βιοτικού και πνευματικού επιπέδου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Παράλληλα, συνεορτάζουμε και τα 130 χρόνια από την ίδρυση του ιστορικού Ωδείου Κέρκυρας, δεύτερου κατά σειρά παλαιότητας, μετά το Ωδείο Αθηνών. Ένα ωδείο που μέχρι σήμερα προσφέρει υψηλού επιπέδου μουσική εκπαίδευση».  
Σήμερα, Τετάρτη 10/4/2024 υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου -Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, παρουσία του Προέδρου της Δ.Ε. του Ε.Α.Π. - καθ. Ιωάννη Καλαβρουζιώτη και του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Δρ. Δημητρίου Κατσαρού. Αντικείμενο του Μνημονίου Συνεργασίας αποτελεί: Συνεργασία σε υπάρχοντα ή νέα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και μεταφορά τεχνογνωσίας. Διοργάνωση από κοινού επιστημονικών ή ερευνητικών δραστηριοτήτων (λ.χ. συνεδρίων, ημερίδων, εκδηλώσεων), κοινές ανακοινώσεις σε συνέδρια. Διοργάνωση προγραμμάτων επιμόρφωσης. Ανταλλαγή /αμοιβαίες επισκέψεις μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας (ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ, διοικητικών), και φοιτητών (προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και υποψηφίων διδακτόρων), καθώς και μεταδιδακτορικών ερευνητών, με στόχο την προώθηση της επιστημονικής έρευνας, της διδασκαλίας και της αντίστοιχης διοικητικής οργάνωσης. Από κοινού υποβολή, ανάληψη και υλοποίηση εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων και καινοτόμων πρωτοβουλιών. Έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, μέσω επιστημονικά τεκμηριωμένων πληροφοριών, εκτενούς αρθρογραφίας, συνεντεύξεων και αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάθε άλλη ερευνητική ή/και ακαδημαϊκή-εκπαιδευτική δραστηριότητα που αποβλέπει στο κοινό όφελος και συναποφασίζεται από τους εταίρους. Μέσω του Μνημονίου Συνεργασίας το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο επεκτείνει τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δράσεις του, αξιοποιεί το Επιστημονικό Προσωπικό, τους φοιτητές του Ιδρύματος και διευρύνει την εξωστρέφειά του.
Ανοικτή Ημερίδα με θέμα: «Δράσεις για τη βελτίωση της ποιοτικής και ποσοτικής κατάστασης του Υπόγειου Υδατικού Συστήματος π. Λαρισσού της ΛΑΠ Πείρου-Βέργα-Πηνειού του Υδατικού Διαμερίσματος Βόρειας Πελοποννήσου και την προσαρμογή του στην κλιματική αλλαγή» οργάνωσαν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών-Τμήμα Γεωλογίας, στο πλαίσιο του έργου WaterIQ στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας την περ. Παρασκευή 29 Μαρτίου. Σκοπός της Ημερίδας ήταν η ενημέρωση των Δημοτικών, Περιφερειακών και Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών, των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων και του κοινού για τις δράσεις του έργου WaterIQ στην περιοχή του Δήμου Δυτικής Αχαΐας και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Υπόγειου Υδατικού Συστήματος (ΥΥΣ) του π. Λαρισσού, το οποίο βρίσκεται σε κακή ποσοτική και ποιοτική κατάσταση λόγω υπεράντλησης και υφαλμύρινσης. Οι φορείς που συγκροτούν την ομάδα έργου είναι ο ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Πατρών (Φορέας Υλοποίησης) και η Δ/νση Υδάτων Δυτικής Ελλάδας της Α.Δ.Π.Δ.Ε.Ι. οι οποίοι συνεργάζονται για α) τη δημιουργία ενός βραχυ/μακροχρόνιου κλιματικού μοντέλου, β) την ακριβή οριοθέτηση της υφάλμυρης ζώνης, γ) τη διερεύνηση των συνθηκών εφαρμογής τεχνητού εμπλουτισμού, δ) τη δημιουργία ενός δικτύου περιοδικής και μόνιμης παρακολούθησης της ποιοτικής κατάστασης, του ΥΥΣ Λαρισσού και για τη βελτίωση της γνώσης σχετικά με την προστασία και διαχείριση των υπόγειων υδατικών πόρων τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα υφαλμύρινσης. Το έργο WaterIQ με MIS 5086610 συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το EEA Grants και 20% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Σελίδα 1 από 15