ΕΠΟΧΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

(έως 9 μήνες ανά περίοδο 12 μηνών)

Άρθρο 13 Ν. 4251/2014 (Α’80), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 95 ν.4915/2022 (Α’63)

Κάθε εργοδότης ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας για εποχική εργασία, με βάση τις θέσεις εργασίας, υποβάλει αίτηση στην αρμόδια Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του, στην οποία αναφέρονται: ο αριθμός των θέσεων εργασίας, τα πλήρη στοιχεία (επώνυμο, όνομα, επώνυμο και όνομα πατέρα, επώνυμο και όνομα μητέρας, χώρα και ημερομηνία γέννησης, ιθαγένεια, αριθμός διαβατηρίου, ημερομηνία έκδοσης και λήξης, χώρα έκδοσης) των προς απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών, η ειδικότητα, καθώς και το χρονικό διάστημα της απασχόλησης.

Μαζί με την αίτηση καταθέτει:

1)  Αποδεικτικό καταβολής τέλους ύψους εκατό ευρώ (100) – (κωδ. 2113), το οποίο αφορά σε κάθε περίοδο απασχόλησης  έως εννέα μήνες, για κάθε πολίτη Υ.Τ.Χ. που θέλει να απασχολήσει, το οποίο εισπράττεται υπέρ του Δημοσίου και δεν επιστρέφεται. Στην περίπτωση που ο αιτών καταθέτει αίτηση μετάκλησης εποχικού εργαζομένου για περισσότερα του ενός έτη, έως το όριο των πέντε (5) ετών, ο εργοδότης καταθέτει ένα αποδεικτικό καταβολής τέλους συνολικού ύψους εκατό (100) ευρώ για το σύνολο των περιόδων απασχόλησης εννέα (9) μηνών.

2)  Υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη ότι θα αναλάβει τις προβλεπόμενες δαπάνες αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογές της παρ. 3 του άρθρου 80 του Ν.3386/2005 (Α’212).

3) Σύμβαση εργασίας για το σκοπό της εποχικής εργασίας, υπογεγραμμένη από τον εργοδότη, στην οποία αναφέρονται:

  • το είδος της απασχόλησης,
  • ο τόπος που λαμβάνει χώρα αυτή,
  • η ημερομηνία έναρξης αυτής,
  • η διάρκεια της απασχόλησης,
  • ο αριθμός των ωρών εργασίας, εντός της εβδομάδας ή του μήνα,
  • η αμοιβή του εργαζομένου, η οποία δεν μπορεί να είναι, σε καμία περίπτωση, μικρότερη από τις αποδοχές ανειδίκευτου εργαζομένου,
  • το ύψος του ενδεχόμενου επιδόματος αδείας, εφόσον προβλέπεται από τη σύμβαση και
  • κάθε άλλο όρο εργασίας, κατά περίπτωση.

Στην περίπτωση που ο εργοδότης καταθέτει αίτηση για την απασχόληση του πολίτη τρίτης χώρας, εποχικού εργαζομένου, για περισσότερες της μίας περιόδους εννέα (9) μηνών, ο αιτών υποβάλλει σύμβαση εργασίας αντίστοιχης διάρκειας. Η σύμβαση εργασίας προβλέπει ότι ο πολίτης τρίτης χώρας, εποχικός εργαζόμενος, για την απασχόλησή του αυτή υπάγεται στην ασφάλιση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (πρώην Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων) με εργόσημο σύμφωνα με το άρθρο 27 του ν. 2639/1998 (Α’ 205) και το άρθρο 20 του ν. 3863/2010 (Α’ 115).

4) Στοιχεία ότι παρέχεται στον εργαζόμενο κατάλληλο για διαμονή κατάλυμα, τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, την κυριότητα, τη νομή, την κατοχή και την καταλληλότητα του καταλύματος που αποδεικνύονται με υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη, η οποία περιλαμβάνει τις σχετικές πληροφορίες. Όταν το κατάλυμα παρέχεται από τον εργοδότη, αυτός οφείλει, αφενός να διασφαλίζει ότι το κατάλυμα πληροί τις απαιτούμενες από τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις προδιαγραφές υγείας και ασφάλειας, υπό τον έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών, αφετέρου να ενημερώνει την αρμόδια αρχή για οποιαδήποτε αλλαγή αυτού.

   Εφόσον απαιτείται από τον εποχικά εργαζόμενο να καταβάλει μίσθωμα, ο εργοδότης προσφέρει στον εποχικά εργαζόμενο μισθωτήριο συμβόλαιο ή ισοδύναμο έγγραφο που αναγράφει σαφώς τους όρους ενοικίασης αυτού. Σε κάθε περίπτωση, το ύψος του μισθώματος πρέπει να είναι ανάλογο με την αμοιβή του εποχικά εργαζομένου και την ποιότητα του καταλύματος, ενώ δεν εκπίπτει αυτομάτως από τον μισθό του εποχικά εργαζομένου. Όταν το κατάλυμα δεν παρέχεται από τον εργοδότη, ο εργοδότης οφείλει να προσκομίσει στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι ο εποχικά εργαζόμενος διαθέτει εξ ιδίων κατάλυμα, το οποίο πληροί τις απαιτούμενες από τον νόμο προδιαγραφές κατά τα ανωτέρω αναφερόμενα.

5) Φωτοτυπία του διαβατηρίου του πολίτη τρίτης χώρας.

6) Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος απασχοληθεί στην αγροτική οικονομία ενιαία δήλωση καλλιέργειας, του άρθρου 9 του ν. 3877/2010 (Α’ 160) και πράξη αντιστοιχίας καλλιεργούμενης έκτασης ή αριθμού ζώων ανά εργαζόμενο, για την μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία, από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και ελέγχων Νομού Αχαΐας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

7) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή ληξιαρχική πράξη γέννησης με εμφανές πατρώνυμο και μετρονόμο  επίσημα μεταφρασμένα στα ελληνικά και επικυρωμένα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

α) η αίτηση, η σύμβαση εργασίας και η υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη θα πρέπει να φέρει το γνήσιο της υπογραφής αυτού (η αίτηση είναι διαθέσιμη ως συνημμένο αρχείο στο παρόν άρθρο)

β) Η αίτηση και τα δικαιολογητικά αποστέλλονται με συστημένη επιστολή στην υπηρεσία

γ) Ο Πολίτης τρίτης χώρας όταν εισέλθει στη Ελληνική επικράτεια δυνάμει της εν λόγω έγκρισης απασχόλησης έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει αίτηση στην υπηρεσία μας, για χορήγηση  άδειας διαμονής εποχικής εργασίας.