Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020 15:16

Drone ανιχνεύει δασικές πυρκαγιές στην προστατευόμενη περιοχή Κοτυχίου - Στροφυλιάς

Το νέο σύστημα πρόωρης και έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιάς THEASIS στην προστατευόμενη περιοχή Κοτυχίου-Στροφυλιάς με τη χρήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone), θερμικών/οπτικών καμερών και μοντέλων αξιολόγησης κινδύνου πυρκαγιάς παρουσίασε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου και τα Τμήματα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών σε 2 Ημερίδες Διάχυσης σε Αχαΐα και Ηλεία στις 16 και 17 Ιουνίου υπό την αιγίδα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας και του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης αντίστοιχα.

Το νέο πρωτοποριακό σύστημα που εφαρμόζεται ταυτόχρονα σε τρεις χώρες, Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου SFEDA - "Σύστημα Εποπτείας Δασικών Περιοχών για την Έγκαιρη Ανίχνευση και Αξιολόγηση Δασικών Πυρκαγιών στη Περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου" και εντάσσεται στο Πρόγραμμα «INTERREG Balkan-Mediterranean 2014-2020». Από την Ελλάδα συμμετέχει, επίσης, το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, ενώ παρατηρητές του έργου είναι το Πυροσβεστικό Σώμα και ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς.

Στις παραπάνω Ημερίδες που διεξήχθησαν με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε αρχικά Σεμινάριο για το σύστημα THEASIS που αναπτύχθηκε στη Δυτική Ελλάδα και στη συνέχεια έγινε εκπαίδευση στη χρήση του drone. Προσκεκλημένοι ήταν εκπρόσωποι τοπικών ενδιαφερομένων φορέων, όπως μέλη των Συντονιστικών Τοπικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας, Εθελοντικές Οργανώσεις, κ.α.

Το πλήρες κείμενο του δελτίου τύπου είναι διαθέσιμο πατώντας εδώ.